Vores tænder er noget af det, som helst skal holde hele livet. Selvom de fleste har en god tandplejerutine med tandbørstning hver morgen og aften, er der desværre stadig mange, der har for vane at springe let og elegant over de regelmæssige tandeftersyn.

 

Det betyder, at huller, tandkødsbetændelse og paradentose får lov til at udvikle sig og gå ubemærket hen med risiko for at udvikle alt fra mindre gener til store smerter og tab af tænderne. Heldigvis er der rig mulighed for at forebygge og behandle paradentose og andre tandsygdomme, når man følger nogle af tandlægens simple råd.

Hvad er paradentose: symptomer og behandling

Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet, der i aggressive tilfælde kan føre til tab af tænderne. Studier viser, at paradentose rammer op til 40 % af befolkningen, og det er særligt mænd og kvinder i fyrreårsalderen, der er i risikogruppen.

 

Til at starte med viser paradentose sig ved et ømt, rødligt tandkød, der typisk bløder under tandbørstning. Får betændelsestilstanden lov til at udvikle sig, vil det over tid udvide tandkødslommerne og ødelægge det støttevæv, der befinder sig omkring tænderne. Spreder betændelsen sig videre til kæbeknoglen, øges risikoen yderliger for, at tænderne løsnes og falder ud.

 

Der er altså tale om en tandsygdom, der i særligt aggressive tilfælde kan have store konsekvenser for dine tænder og din generelle livskvalitet. Til gengæld er der hjælp at hente, når paradentose opdages af tandlægen i god tid.

 

Via dybdegående tandrodsrensninger behandles og renses de påvirkede tandrødder og tandkødet grundigt for plak, bakterier og tandsten. Efterfølgende slibes tændernes overflade, således de er mere afvisende over for nye bakterier.

 

Prognosen for behandling af paradentose er imidlertid god, såfremt det opdages i tide. Ved særlig fremskreden eller aggressiv paradentose skal der dog mere til. I disse tilfælde kræves regelmæssig behandling, et øget fokus på personlig tandpleje, og derudover kan der være behov for at supplere med antibiotika for at holde betændelsestilstanden nede.

Forebyg smertefulde tandsygdomme

Er man opmærksom på at overholde de regelmæssige tandeftersyn, og følger man sin tandlæges råd om tandpleje og mundhygiejne, er der imidlertid gode chancer for at undgå ubehagelige tandsygdomme.

 

Hos Tandplejecentret Sorø anbefaler de, at man sørger for at børste sine tænder grundigt minimum to gange dagligt – gerne med en elektrisk tandbørste. Supplér altid din tandplejerutine med tandtråd – og også gerne med en mellemrumsbørste – så du når godt ind til de bakterier, der sidder mellem tænderne.

 

Derudover bør du altid overholde de årlige rutinetjek, så du kan få en grundig tandrensning, slippe af med eventuelle tandsten, og blive opmærksom på huller eller begyndende problemområder. Ofte kan huller forebygges med en mere grundig tandplejeindsats – så sørg altid for at komme afsted. Det er tiden og pengene værd.

Passer du ordentligt på dine tænder? Sådan undgår du paradentose

Post navigation