Symptomer på hjerteflimmer: Mens du har hjerteflimmer/atrieflimren, vil hjertets pumpefunktion fungerer ikke-effektivt. Dvs., at der kommer noget mindre energi ud til din krop, end det normale. Du vil således typisk mærke en øget tendens til at blive mere eller mindre forpustet. Du bliver også hurtigere bliver træt. Nogle mennesker kan også direkte mærke også urolige og ustabile hjerterytme. Mange personer skal hyppigere af med vandet, mens a hjerteflimmer / atrieflimren står på. Nogle kan også føle svimmelhed eller angst, mens de har atrieflimren og mange har svært ved at koncentrere sig.

 

Mens din atrieflimren er tilstede, kan du have flere eller færre symptomer, og de kan være tilstede i større eller mindre grad og fra milde til mere svære symptomer. Der er dog en del, der ikke mærker noget til at de har hjerteflimmer / atrieflimren. Det kan derfor være en tilfældighed, at de får konstateret sygdommen. F.eks. kan det være i forbindelse med et rutinecheck ved deres læge eller i forbindelse med en undersøgelse / behandling for noget helt andet, hvor så sygdommen konstateres.

 

Mærk på pulsen for at vurdere om du har hjerteflimmer

 

Med lidt øvelse kan du ofte selv mærke om du skulle have hjerteflimmer / atrieflimren. Du skal blot lære at tage din puls. Gør det mange flere gange i døgnet i en uge og gør det hvis du mærker lidt uro i brystkassen.

 

For at måle din puls ved håndleddet skal du først sidde i fem-ti minutter og hvile ud. Undlad at drikke kaffe eller ryge imens – fordi det kan påvirke ens puls.

 

Hold din højre eller venstre hånd med håndfladen opad og albuen let bøjet.

 

Sæt din pege-, lang- og ringfinger på håndleddet ved roden af tommelfingeren. Dine fingre skal placeres lige over håndledsfuren og mellem underarmsknoglen og bøjesenen til din tommelfinger. ´Nogle gange skal fingrene flytte lidt, inden man finder pulsen. Tryk rimeligt fast, men ikke for hårdt, mod pulsåren.

 

Din puls skal føles regelmæssig og rytmisk. Dvs. der er lige langt mellem slagene. Hvis ikke den gør det skal du kontakte din læge for at få målt om du har hjerteflimmer eller atrieflimren som det også hedder. Du kan samtidig tjekke om du din puls er for høj fx over 100 slag per minut eller for lav fx under 40 slag pr. minut. Hvis du med at du enten har for høj eller lav puls føler dig utilpas skal du omgående søge hjælp. Se mere om hvordan du måler pulsen på her

 

www.rytmedoktor.dk har vi en lang række artikler der er nemme at forstå og som kan give dig en dybere forståelse af sygdommen og hvad der kan gøres for forebygge at du får hjerteflimmer og at forbedre dit helbred hvis du har fået sygdommen. Vi udgiver i februar på hjemmesiden en app, som kan hjælpe dig og din læge med at få styr på din hjerteflimren.

 

Har du hjerteflimmer?

Post navigation